Dato
- klik på billedet og se stort format

3. juli

Akvariet her er et specialbygget 400 l. akvarium med målene 130x60x50. Dybden 60 og højden 50 er valgt, da det er væsentligt nemmere at dekorere et akvarium med stor dybde og lille højde.
Lampen er også specialfremstillet. Den indeholder 3 stk. 36 w lysrør i vandtætte fatninger med mågevingereflektor.
De vandtætte fatninger betyder at vi kan undvære dæksglasset, og derved få mere lys ned til planterne.

3. juli

Vi bruger et bundfilter og en 600 l Powerhead-pumpe til filtrering.
Der er delte meninger om bundfilterets brugbarhed. Nogle påstår at bundfilteret opsamler affaldsstoffer, og dermed næringsstoffer til algerne, men min påstand er, at det er lige meget om affalds-stofferne opsamles i bundlaget eller i en spand der står på gulvet. Det vigtige er at holde filtermediet rent, og det gælder for begge filtersystemer. Bundfilteret lægges selvfølgeligt kun under trærødderne, og ikke under planterne. Derefter renses bund-laget med slamklokke, hver gang der skiftes vand, og det er da rart at undvære to store slanger ud af akvariet.

3. juli

Bundlaget skal altid være kalkfrit og gerne en neutral og ikke for lys farve. Baggrundsafdækningen der jo ikke skal ses men dækkes af planter og trærødder kan som her være sort stof (nervøs velour er godt og billigt !).

3. juli

Nu placeres trærødderne, så de danner en baggrund, der gerne må efterligne en flodbrink i naturen, samtidig med, at den danner slugter, der fremhæver dybden af akvariet.
Trærødderne skal også skjule de tekniske hjælpemidler som pumpe og varmelegeme, og som i dette tilfælde Co2 udstrømmeren.

3. juli

Nu begynder tilplantningen. Forgrundsplanterne plantes først. I dette tilfælde har vi valgt udelukkende at bruge forskællige Cryptocorynearter. Disse tages ud af potterne og deles i så mange enkelte planter som muligt, og igen plantes så tæt som muligt i mindre grupper.

Vandet vi bruger er en blanding af hanevand og en blødere vandtype, enten osmosevand, deminiraliseret vand eller regnvand.
Det er vigtigt at vi strarter med en vandtype med lav Ph og så høj Karbonathårhed som muligt. Så starter vi nemlig med et fornuftigt indhold af Co2.

3. juli

Mellemgrunds- baggrunds- og solitærplanter, her Echinodorus, Aponogeton og Hygrophilaarter plantes. Da vi udelukkende bruger nye unge planter, der kun er halvt så store som de bliver starter vi med sænket vandstand de 2 uger, for at få mest muligt lys ned til de lave planter der skal starte en vækst.

Alt dette gøres, som det ses på datoen til venstre, på en dag.

10. juli

Allerede en uge efter ses en tydelig vækst af næsten alle planter.
Der bliver nu tilsat næringsstoffer i form af primært jern, men også alle de øvrige grundstoffer i mindre mængder. Det kan være nødvendigt at tilsætte NPK gødning da der endnu ikke er fisk i, der kan være med til at producere kvælstof.
Co2 anlægget sættes også igang så planterne får alle tre nødvendige byggesten, nemlig lys, kulstof og grundstoffer.

14 aug.

6 uger efter start er akvariet blevet fyldt helt op, og alle planter har skiftet sumpbladene ud med vandblade, og de fleste når nu overfladen. Den hurtigtvoksende H. polysperma er allerede nippet ned en gang og har fået mere fylde.
Det har også været nødvendigt at sætte en trådalgespiser i, da trådalger er en naturlig følge af optimal belysning. Her kan det anbefales at bruge Siamesisk Flying fox, eller som den retteligt hedder Crosocheilus oblongus.

13 sept.

Efter 10 uger er det tiden at få fisk i baljen. Vi vælger en besætning af tetraarter, pansermaller, sugemaller og scalare.
Det er også tiden at få flyttet de sidste planter så balancen er i orden i det færdige billede.

10. okt.

13 uger efter opstart flyttes akvariet på udstilling i Randers, og som det ses på billedet lykkedes det at slæbe Danmarksmesterskabet hjem til Sydfyn-Langeland Akvarieforening for 2. gang i træk. Hertil kom vinder af udstillingens flotteste akvarium bedømt af puplikum.

Design, lay-out og tekst Finn Pedersen

Foto Rasmus Hurup